MITÄ KAIPASIN REISSUSSA?

Oon kerennyt parin viime vuoden aikana reissata Latinalaisessa Amerikassa nyt jo neljässä eri maassa ja jokaisessa on ollut oma tunnelmansa, mutta hyvin paljon samanlaisia elementtejä. Nicaragua, Costa Rica, Panama ja nyt uusimpana Etelä-Amerikan mantereen Peru! Kaikkialla (missä me ollaan reissattu) on ollut lämmön lisäksi ystävällisiä ihmisiä, rento ja letkeä elämäntyyli, ruoka on edullista, torvet soi eikä aikataulut noin niinkun yleisesti ehkä ole niin justiinsa. 
Lattarimeininki on ehdottomasti lähellä sydäntä ja oon suosittelenkin kokeilemaan seuraavaa reissua meille suomalaislle ehkä hieman tuntemattomampaan Latinalaiseen Amerikkaan!

Tekisin (lähestulkoon) mitä vaan että pääsisin nyt takaisin Liman sykkeeseen poikaystäväni luokse, mutta muutamia asioita reissussa kaipasi koto-Suomesta ihan kunnolla.

Vesijohtovesi

Tää on niin klassinen, pienet on murheet kun ekana tulee mieleen että kaipasin eniten meidän vesijohtovettä 😀 Mutta siinä vaiheessa kun sitä vettä pitäis litkiä jatkuvasti se vähintään kolme litraa päivässä niin jatkuva muovipullojen ostelu on aika turhauttavaa. Normaalisti täytän omaa lasipulloa päivittäin aina erinäisistä hanoista niin työpaikoilla, ravintolan vessassa tai muualla. Mutta ei, muovia muovia muoviaaaaaaa. Ei hyvä. Onneksi on paikkoja missä voi tietty parilla kolikolla täyttää omaa pulloa (ainakin Panamassa oli?) mutta ei läheskään joka kiskan kulmalla.

 

Turvallisuus

Lähinnä turvallisuuden puutetta tuntui tuolla Perussa liikenteessä, muuten koin että oli ihan turvallinen fiilis kaupungilla kävellessä yms. Torvet soi, jengi ohittelee ja tulee risteyksiin niin käsittämättömällä itsepäisyydellä että ei mitään rajaa. Kaupungilla ei kulunut kymmentä sekuntiakaan ettei torvisinfonia ois kantautunut jostain kohtaa katua. They just love the MÖYKKÄ!
Muutaman kerran koin myös lähellä kuolemaa- hetken kun ajettiin minibussilla Cuscosta Santa Teresa nimiseen kylään pientä kapeaa vuoristotietä pitkin, oltiin ihan helkkarin korkealla ja tien reunassa ei
M I T Ä Ä N  pienintäkään turva-aitaa tai kaidetta. Puristin Immun kättä rystyset valkoisina ja mietin että kuinkakohan kauan kestää että tieto meidän auto-onnettomuudesta johtavasta kuolemasta saapuu Suomeen meidän vahnhemmille. Elossa selvittiin, hyi helkkari se oli karmivaa.

 

Lämpö

Okei vali vali, olihan siellä lämmintäKIN, mutta siellä Cuscon kaupungissa auringon laskiessa lämpötila laski johonkin plus viiteen ja hotelleissa oli sisällä aivan saakelin kylmä. Heillä ei ilmeisesti talon rakennustekniikka ole päässyt kehittymään siihen pisteeseen että sisällä pystyisi hengailla ilman ulkovaatteita. Meidän hotellin henkilökunta oli sellasissa kevyttoppatakeissa vastaanotossa (millaisissa me hengattiin illalla ulkona) ja kun pyydettiin olisiko mahdollista saada lämmitystä/patteria huoneeseen niin ainoa mitä pystyivät tarjoamaan oli lisää vilttejä. Sängyssä oli tosi lämmin nukkua paksujen peittojen alla, mut muuten huoneessa hipsiminen oli sellasta värisyttelyä.  Ekan yön hotellissa tosin oli pieni patteri mikä laitettiin sängyn jalkopäähän lämmittämään.  Tän saman homman koin myös viime keväänä Roomassa kun olin serkkuni luona käymässä. Ulkona on lämmin mutta sisällä kivitaloissa niin helkkarin kylmä että toukokuussakin villasukat oli ihan välttämättömät.  Onneksi meillä oli sellaset mukana tuolla matkassa. Monissa hostelleissa myös aqua caliente –  eli lämmin vesi oli ihan tuntematon käsite. Pari kertaa jääkylmässä suihkussa peseytyneenä aloin jonkun verran kaivata omaa suihkua josta lämmintä vettä tulee pidempään kuin minuutin.

ILMA!!!

Tää koski ainoastaan sitä Cuscoa. Pelkäsin ihan sikana etukäteen sitä vuoristotautia ja olin varma että mun sairastelutuurilla makaan sängynpohjalla niin huonovointisena etten pysty lähtemään koko Machu Picchulle, mutta onneks näin ei käynyt! Pää oli välillä kipeä ja portaita/korkealle vievää katua kiivetessä alkoi vähän huimaamaan.  Yhtenä aamuna otin särkylääkettä ja pari kuppia kokateetä kun oli niin huono olo. Pian siitä selvittiin ja loppupäivä sujui mallikkaasti. Viikko noissa korkeuksissa oli aika, noh, rankkaa. Ainakin mun mielestä 😀

 

Siinä muutamia ajatuksia mitä tuli mieleen! Onks moni seuraajista kokenut samanlaisia fiiliksiä reissuissa samankaltaisissa maissa??

 

 

Kivaa torstaita,

 

Johanna <3

2 thoughts on “MITÄ KAIPASIN REISSUSSA?”

  1. Hei pakko kysyä, mistä se sun ihana oranssinkeltainen uimapuku(?) oli, joka näkyi instastrooreissa tuolta reissusta? Ihana!

    1. Kiitos! Se on ginatricotin ens kesän mallistosta 🙂 Eli tulee varmaan pian jo kauppoihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *